Voluntariat în România

Despre voluntari și voluntariat

În ultimii ani, voluntariatul a început să devină din ce în ce mai cunoscut și mai ales mult mai accesibil și în România. Dacă acum zece-cincisprezece ani poveștile cu și despre voluntari se cam numărau pe degete, astăzi tot mai mulți tineri aleg să facă o diferență și în acest fel. Voluntariatul ia diferite forme, dar caracteristica sa de bază este aceea că voluntarul donează timpul și cunoștințele sale în folosul comunității.

Suntem mândri că la AIST promovăm voluntariatul încă de la înființare. Prin organizația noastră au trecut, de-a lungul acestor ani, peste 200 de voluntari internaționali și câteva zeci de voluntari locali. Fiecare an a stat sub semnul unui program european de voluntariat prin intermediul căruia participanții din diferite colțuri ale Europei au venit în Maramureș pentru a interacționa cu tinerii și copiii noștri, deschizându-le poarta spre o altă lume decât cea cunoscută până atunci.

În anul 2019 am venit cu o noutate: este pentru prima dată când, printr-un program european de voluntariat, am selectat, alături de voluntarii internaționali, și opt voluntari din România. Ideea proiectului este aceea ca tinerii să învețe unii de la alții aspecte care țin de țările de origine, reușind să redea cu adevărat esența spiritului european de colaborare și multiculturalism prin activitățile promovate în cadrul comunității.
Ne bucură faptul că tinerii români răspund în număr tot mai mare oportunităților de voluntariat, despre care credem că pot avea un rol major în devenirea adulților responsabili de mâine.

Dacă doriţi să vă dedicaţi timpul alături de noi în folosul comunităţii, prin susţinerea unor activităţi de educaţie pentru copii sau tineri, să invităm să ne trimiteţi un CV şi câteva rânduri în care să vă exprimaţi această intenţie la adresele de e-mail Ralu.Contiu@AISTschool.ro sau  Onoriu.Dan@AISTschool.ro

OPORTUNITATE !!!

Proiect aflat în etapa de recrutare a voluntarilor

SOCIAL INCLUSION @ Work! – Hand in Hand for Europe

Când? între 4 iulie şi 31 august 2020

Ce?  Un stagiu de voluntariat finanţat prin Corpul European de Solidaritate, certificat la nivel european, care presupune derularea unor activități de educație non-formală cu copiii și tinerii din Baia Mare și alte 14 comunități urbane şi rurale din Maramureș.

Cine? Voluntarii trebuie să fie tineri români, cu vârsta de minim 18 ani, interesați de învățare și dezvoltare personală, cărora le place să lucreze cu tineri și copii, care sunt deschiși față de alte culturi. Este nevoie de flexibilitate, pentru că se va lucra într-un mediu multicultural, în cadrul unei echipe internaționale. Este de dorit să fie responsabili, pozitivi, energici, comunicativi și să cunoască engleza măcar la nivel de bază, pentru a ușura comunicarea în timpul activităților din cadrul proiectului.

Unde? La sediul nostru din Baia Mare şi în mediul online.  

De ce? Toate costurile cu participarea la proiect sunt acoperite (cazare, masă, bani de buzunar, asigurare medicală, transport, instruire, mentorat, etc.) Mai mult, voluntarii vor câștiga experiență în munca alături de copii și tineri, într-o echipă cu 23 de colegi internaţionali din Europa.

Pentru ce? Principalul rol al voluntarilor este să asiste activitățile extracuriculare și de educație non-formală, să coordoneze diverse activități, precum și programele de educație non-formală pentru copii și tineri, tipici sau cu oportunități reduse, din 15 comunități urbane și rurale, în cadrul unor evenimente și întâlniri online, organizate de AIST și alți parteneri locali. Aceştia vor fi de asemenea implicați în mod activ în planificarea și implementarea activităților de incluziune socială prin metode de educație non-formală. Scopul activităților zilnice este de a inspira copiii și tinerii să înțeleagă și să respecte valorile democratice, iar evenimentele publice săptămânale au rolul de a conștientiza publicul cu privire la aceste valori. Activitățile și evenimentele promovează valori democratice precum drepturile omului, dreptul la viață, abolirea sclaviei și a torturii, egalitatea în fața legii, dreptul la intimitate, libertatea de gândire și expresie, securitate socială, demnitate umană, libertate, democrație, echitate și cooperare, respectarea legii, solidaritate, nediscriminare, toleranță, multiculturalism, reguli transparente, accesul la informații obiective și relevante, alegeri informate, procesul democratic al alegerilor, conștientizarea rasismului, a discursurilor xenofobe și a urii.

Cum? Pentru detalii suplimentare sau pentru a trimite o candidatură de voluntar  (un CV și scrisoare de intenție) ne puteți contacta prin email la Onoriu.Dan@AISTschool.ro sau vă puteţi înscrie în cursă direct pe platforma europeană  
https://europa.eu/youth/solidarity/placement/16086_en 

Vă dorim mult succes şi vă aşteptăm în echipa noastră internaţională!